perjantai 25. syyskuuta 2015

Pataleipä (V, Ma, Mu)

Uunipata on lojunut kaapissa käyttämättömänä jo jonkin aikaa. Ei ole tullut tehtyä pataruokia aikoihin. Nytpä nostinkin sen kaapista pölyttymästä ja päätin keksiä sille käyttöä. Koska tänään on keittopäivä, ajattelin tuoreen leivän sopivan hyvin päivän ohjelmaan.

Pataleipä on hyvä ja helppo leivonnainen. Se tosin vaatii pitkän nostatusajan, 12-22 tuntia, mutta se odotus kannattaa. Tämä ohje on aika perusohje, johon lisäsin vähän siemeniä tuomaan lisää suutuntumaa.


Pataleipä





4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
0,25 dl auringonkukansiemeniä
0,25 dl pellavansiemenrouhetta
3 ½-4 dl 42-asteista vettä

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää lämmin vesi ja sekoita tasaiseksi. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Nostata huoneenlämmössä tuorekelmun alla 12-22 tuntia. Mitä kauemmin kohotat, sitä enemmän leipään tulee makua.

Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen ja kannellinen uunipata (2-3 l) kylmään uuniin kuumenemaan siksi aikaa, kun taikina nousee.

Kippaa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja muotoile pyöreäksi. Älä taaskaan vaivaa taikinaa! Nostata vielä puoli tuntia leivinliinan alla.

Nosta kuuma uunipata uunista, avaa kansi ja laita leipä pataan. Tee muutama viilto leivän pintaan ja ripottele vehnäjauhoja leivän päälle. Näin saat kauniin leivän. Kansi kiinni ja pata uuniin 30 minuutiksi. Sitten kansi pois ja vielä 15 minuutin paisto saadaksesi oikein rapsakan pinnan leipään.

Kippaa leipä pöydälle. Sen pitäisi irrota helposti padasta, mutta jos epäilyttää voi padan öljytä kevyesti ennen leivän sinne laittoa. Älä peitä kuumaa leipää leivinliinalla, ettei kuoren rapeus kärsi. Anna jäähtyä hieman, siivuta ja herkuttele voin kera. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti