tiistai 19. huhtikuuta 2016

Juustoiset siemensämpylät (VL)

Tänään on ruokalistalla kanakeittoa. Sen seuraksi toki täytyy olla tuoretta sämpylää, joten sellaisia tein. Kaapin perukoilla oli siemeniä, joten siemensämpylöitä tänään syntyi.


Juustoiset siemensämpylät (VL)
(24 kpl)




½ l vähälaktoosista kevytmaitoa
1 pss (á 11 g) kuivahiivaa
1 rkl siirappia
½ rkl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
1 dl emmentaljuustoraastetta
~8 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl rypsiöljyä

Pinnalle: seesaminsiemeniä, vehnäjauhoa


Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita hiiva, siirappi, suola ja kaurahiutaleet sekä osa jauhoista nesteeseen. Pyöräytä sekaisin. Lisää siemenet ja suurin osa jauhoista sekä juustoraaste ja vaivaa kunnolla. Lisää öljy ja loput jauhoista niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä sekä on kimmoisaa (älä tee liian kovaa taikinaa). Vaivaa muutama minuutti voimallisesti (minä käytän yleiskonetta, joten vaivaan yleensä sen 5-7 minuuttia sitkon parantamiseksi).

Kaada taikina pöydälle ja peitä muovilla (esim. halkaistu, puhdas hedelmäpussi on hyvä). Anna nousta noin 15 minuuttia.

Varaa pöydälle kostutettu talouspaperi ja kaksi kulhoa (seesaminsiemenille ja vehnäjauhoille).

Jaa taikina neljään osaan. Leivo osista tankoja ja litistä niitä hiukan. Jaa tangot mieleisen mukaisiksi paloiksi. Älä leivo enää, vaan anna palan olla neliön mallinen. Kostuta sämpylän pinta painamalla sen toinen puoli märkään paperiin ja sen jälkeen paina kostea pinta vehnäjauhoon tai seesaminsiemeniin. Aseta pellille leivinpaperin päälle.

Anna sämpylöiden nousta liinan alla noin 45 minuuttia.

Lämmitä uuni 210 asteeseen ja paista sämpylöitä 12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti