torstai 14. toukokuuta 2015

Kukkoset

Nyt ystävät rakkaat, vuorossa on jälleen riistoresepti. Mieleni teki ihan kamalasti kukkosia (tai pyörösiä tai pyöröjä), mutta kaapissani oli vain ihan tavallista lehmänmaitoa. Siispä hylkäsin viimeisetkin omantunnonrippeeni ja väänsin hyvinkin pitkälti epävegaanisia leivonnaisia. (Vegaanisenhan tästä saa helposti vaihtamalla lehmänmaidon kasvimaitoon ja jättämällä voitelun pois.) Tie vegaanista sekaaniksi on siis alkanut ihan todenteolla.

Kukkonen on perinteinen pohjoiskarjalainen leivonnainen. Niitä harvemmin muualla Suomessa näkee, vaikka joskus kyllä niitä on kauppoihin eksynyt muuallakin. Minä tykkään ihan hirmuisesti näistä, joskin näitä tulee tehtyä aika harvoin nykyään. Ehkä sillä säilyy se kukkosten taika.

Aikaa täytyy vähän tähän hommaan varata. Puuron keittoon ja jäähdyttämiseen menee oma aikansa, joten ihan mikään "mitäs tänään iltapalaksi" -tyyppinen homma tämä ei ole. Uurastus kuitenkin palkitaan ruhtinaallisesti, kun saa lämpimän kukkosen käsiinsä.


Kukkoset







Riisipuuro

4 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l hylamaitoa
1 tl suolaa


Kiehauta vesi ja lisää riisit. Anna kiehua, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Lisää vähitellen maitoa niin, että puuro kestää koko ajan kiehuvana. Keittele noin 35 minuuttia miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen (ettei puuro pala pohjaan). Mausta suolalla. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua puolisen tuntia.

Jäähdytä puuro.


Pohjat

5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
12 dl hiivaleipävehnäjauhoja


Voiteluun

1 kananmuna


Sekoita hiiva ja suola reilusti kättä lämpimämpään veteen. Alusta puolet jauhoista taikinaan hyvin vatkaten (yleiskone on tässä poikaa). Lisää öljy ja loput jauhot vähitellen taikinaan. Alusta hyvin.

Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. Pyöritä taikinasta noin 30 kpl pyöreitä pullia. Anna kohota taas hetki.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi.

Paina esimerkiksi soppakauhalla tai lasin pohjalla pulliin kuoppa ja voitele pohja munalla. Täytä kuoppa puurolla. Paista esilämmitetyssä uunissa 15-20 minuuttia, kunnes puuro vähän ruskettuu.

Jäähdytä liinan alla. Nauti vielä vähän lämpöisinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti