perjantai 16. lokakuuta 2015

Ananaskeikauskakku

Äidille on tänä iltana tulossa vieraita viikonlopuksi. Siksipä hän pyysikin minua tekemään kahvileivät, kun kerran täällä vanhempieni luona syyslomaa olen viettämässä. Eilen paistoin pullaa. Voi pojat, että paistoinkin. Tiikeripullaa ja kanelitäytepullaa. Mutta ei niistä sen enempää.

Mietittiin äidin kanssa jotain mehevää ja helppoa leivonnaista kahvileiväksi. Minä ehdotin keikauskakkua ja se oli äidinkin mieleen. Täytteeksi valikoituivat ananakset ja kirsikat, sillä ne ovat edullisia ja kauniita käyttää.

Keikauskakku siis tavallaan kootaan kakkuvuokaan nurinpäin. Päällikerros pohjalle ja taikina päälle. Paistoin jälkeen kakku keikautetaan ympäri ja pohjalle asetellut hedelmät näkyvät kauniisti kakun päällä. Eikä tämä ole edes vaikeaa.



Uunin kanssa oli vähän ongelmia, koska sen luukku fuskaa aika reilusti ja leivonnaisten ja ruoan kypsyminen on siinä aika epätasaista. Kakku kuitenkin kypsyi, ajallaan.






Ananaskeikauskakku




Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle tai käytä mieluummin ihan perinteistä kakkuvuokaa. Irtopohjavuokaa käytettäessä kannattaa ottaa huomioon, että voi-sokeriseos saattaa valua sieltä pohjan ja reunojen välistä ulos. Voitele vuoan reunat.

50 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria

Sulata voi ja sekoita fariinisokeri siihen. Kaada vuoan pohjalle ja levitä tasaisesti.

1 tlk ananasviipaleita
säilykekirsikoita
saksanpähkinärouhetta

Valuta ananakset ja kirsikat. Ota ananaksen säilykeliemi talteen. Asettele ananakset kauniisti vuoan pohjalle ja laita hyvin valutetut kirsikat rengaiden sisään ja väleihin. Käytä luovuutta. Ripottele vielä saksanpähkinärouhetta päälle. Tämä on siis kakun yläpuoli, kun kakku kypsänä keikautetaan ympäri.


Valmista taikina.

3 kananmunaa
2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl ananasmehua
150 g sulatettua voita tai margariinia

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi niin, että vaahdon pinnalle jää lusikalla valuttaessa hetkeksi kuvio. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne taikinaan vuorotellen ananasmehun ja rasvan kanssa. Älä vatkaa enää tässä vaiheessa, vaan nostele taikinaa esimerkiksi nuolijalla. Sekoita hyvin niin, että taikina on tasainen ja kaikki aineet ovat varmasti sekaisin. 

 Vinkki! Kun lisäät jauhot ja nesteet, lisää aina nesteitä ensin ja sitten vasta jauhoja. Näin saat helpommin tasaisen taikinan ja kaikki aineet sekoittuvat paremmin keskenään.

Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa 45-50 minuuttia tai kunnes kakku tikulla koittaen tuntuu kypsältä (tikkuun ei tartu enää mitään).

Anna kakun olla hetki vuo'assa ennen kuin keikautat kakun tarjoiluastialle. Irrota vuoka ja leivinpaperi varovasti.



Kakku on mehevää ja varmasti makoisaa. Kauniskin vielä. Kakun voi hyvin tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä, sillä se vain mehevöityy odottaessaan. Jos siis malttaa odotella seuraavaan päivään. Kakun kylkeen voi helposti vatkata kermavaahdon tai vaniljakastikkeen. Jäätelökin on kakun kanssa hyvää. Tai sitten voi herkutella sen ihan pelkilteen viimeistä murua myöten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti