sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Karjalanpiirakat (VL/V)

Eilen rupesi ihan hirveästi tekemään mieli karjalanpiirakoita. Oli jo aika myöhä ilta, joten siltä istumalta en hommaan ruvennut, vaan päätin heti ensitöikseni tänä aamuna paistaa pienen satsin. Onhan ne piirakat ihan tosi hyvä leivonnainen. En oikeestaan tiedä, mikä ois sen parempaa. Tuoreet, lämpimät piirakat, oj nam.

Tästä annoksesta tulee jotakuinkin 25 piirakkaa, riippuen tietysti minkä kokoisia tekee. Minä teen semmoisia aika pieniä, en nyt ihan sulhaspiirakoita, vaan vähän isompia. Jotkut tekee isoja, jotkut pieniä. Jokainen mallillaan.

Minä olen siitä onnellisessa asemassa, että olen saanut oppia tämän leivonnaisen teon jo lapsuudessa. Kotona paistettiin piirakoita muutaman kerran vuodessa, lähinnä jouluna ja juhannuksena, mutta niitä paistettiin aina kerralla sitäkin enemmän, joten rypytystä on tullu harjoiteltua ihan hyvin. Oikeestaan haastavintahan tässä hommassa on puuron keitto ja se, ettei polta puuroa pohjaan. Siinä saakin olla tarkkana. Tällä kertaa en ihme kyllä saanut kattilan pohjaa ruskeaksi.

Eli aloitetaanpa.


Karjalanpiirakat
(25 kpl)



Puurotäyte

5 dl vettä
30 g vähälaktoosista voita/maidotonta margariinia
2 dl puuroriisiä
8-10 dl vähälaktoosista täysmaitoa/kasvimaitoa
2 tl suolaa

Kiehauta vesi ja voi kattilassa (suosittelen pinnoitettua kattilaa tähän hommaan). Lisää riisit ja anna kiehua, kunnes neste on imeytynyt riiseihin. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja anna kiehahtaa aina lisäysten välissä. Maidon määrää voi säädellä, mutta älä tee liian löysää puuroa. Muista, että puuro paksuuntuu jäähtyessään. Mausta suolalla ja tarkista maku. Karjalaisittain suolaa saa olla aika reilusti. Jäähdytä hyvin.


Kuoritaikina

2 dl kylmää vettä
1 ½ tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
n. 2 dl vehnäjauhoja

Sekoita suolalla maustettuun veteen jauhot ja vaivaa kiinteäksi palloksi. Oikean vahvuinen taikina ei enää tartu sormiin. Katso sopiva jauhojen määrä, ihan välttämättä et kaikkia jauhoja tarvitse. Kiepsauta taikinapallo muoviin ja anna levätä puuron jäähtymisen ajan.


Sitten taikina ajellaan kuoriksi. Aloita kaulaamalla taikina ohueksi levyksi (3 mm) hyvin ruisjauhotetulla pöydällä. Ota pienellä (6-7 cm) rengasmuotilla tai vaikkapa juomalasilla pieniä kakkaroita ja laita ne muovin alle. Ripottele ruisjauhoja väliin, jos pinoat niitä päällekkäin. Seuraavaksi ajellaan kakkaroista ohuet kuoret. Piirakkapulikka on tässä paras työväline, koska sillä saa kuoren hyvin pyörimään pöydällä. Jälleen on tärkeää pöydän jauhotus, ettei kuoritaikina tartu pöytään ja niin ollen kuoret repeile. Ajele kerrallaan kolme kuorta (etteivät kuivu) ja levitä niille 1 rkl puuroa, jonka tasoittelet vaikka veteen kastetulla veitsellä. Jätä reunoille tilaa, että saat käännettyä piirakaksi.




Sitten päästään rypyttämään. Tämä onkin hauskin osa. Käännä sivut puuron päälle. Rypytä etusormilla "tökkimällä" kuori kiinni niin, että keskelle jää näkymään puuroa.



Aseta piirakat ruisjauhotetulle pellille. Leivinpaperia ei kannata käyttää, sillä se syttyy herkästi palamaan kuumassa uunissa. Piirakat voi asetella ihan kylki kylkeen, koska ne eivät kohoa uunissa.


Paista 275 asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia tai kunnes ovat kypsän näköisiä. Aika vaihtelee vähän uunin tehosta riippuen.


Upota piirakat heti paiston jälkeen voi-maitoseokseen (50 g voita/ 2 dl maitoa) ja pinoa piirakat esimerkiksi uunivuokaan. Peitä liinalla, että piirakat vähän pehmenee. Tai sitten syö rapsakkana ja kuumana. Munavoi kuuluu olennaisesti piirakoihin, joten jos sellaisesta tykkää, niin sen kanssa näitä syödään.


Jos haluat pakastaa piirakoita, suosittelen jättämään voitelun pois ja pakastamaan piirakat sellaisenaan. Sulatuksen jälkeen voi sitten sutia voisulalla. Raakapakastuskin onnistuu, jos pakastimessa on tilaa. Tällöin tee piirakat paistoa vaille valmiiksi ja laita pellillä (tai jonkin levyn päällä) pakastimeen. Kun piirakat ovat pakastuneet, ne voi vaikka pussittaa. Raakapakastetut piirakat paistetaan jäisinä 275 asteessa, kunnes ovat kypsiä.

Piirakat onnistuvat myös vegaanisena/maidottomana, kun käyttää jotain kasvimaitoa lehmänmaidon sijaan ja margariinia voin sijaan. Joskus olen tehnyt riisimaidosta ihan perinteisellä tavalla, siitä tuli aika hyviä. Toiset tekee puuron ensin veteen ja lisää sitten kaura-/soijakerman puuronkeiton loppuvaiheessa. Kumpikin tapa on ihan yhtä hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti