maanantai 5. lokakuuta 2015

Vatruskat

Tänään koulussa yksi porukka teki vatruskoita. No, minähän siitä intouduin ja päätin kotona tehdä kanssa. Siispä tsekkasin kaapista mitä löytyy ja paistopuuhiin. Tällä kertaa tein perunataikinan ihan sellaisesta valmiista muusijauheesta. Mummon muusia tais tällä kertaa olla. Olin laiska enkä jaksanut lähteä kaupasta perunoita kantamaan, joten valmismuusilla mentiin tällä kertaa. Eipä sillä, ihan hyviä tuli näistäkin.

Vatruskat ovat perinteinen pohjoiskarjalainen leivonnainen. Itseasiassa taitavat alunperin olla ilomantsilaisia, mistä sitten ovat levinneet pitkin Pohjois-Karjalaa. Muistan, kun mummolassa oli näitä silloin, kun oltiin pieniä. Lapsuuden makuja siis. Perinteisesti taikina tehdään kuorineen keitetystä, lämpimänä kuoritusta ja jauhetusta perunasta, kananmunasta ja vehnäjauhosta. Minä tosiaan vähän oioin tänään. Täytteenä on ihan vain keitetty puuroriisi. Vatruskat ovat suht nopeita tehdä eivätkä ollenkaan isotöisiä, vaikka siltä saattaakin äkkiseltään tuntua. Taikina on nopea sekoittaa, jahka vain perunat ovat kypsät ja täyteriisikin kiehuu siinä samalla. Valmiit vatruskat voidellaan voisulalla ja nautitaan munavoin kanssa. Nannaa.


Vatruskat
30 kpl





2 pss perunamuusiaineksia (esim. Mummon muusi)
5 dl vettä
voita

Kiehauta vesi ja vatkaa muusiainekset joukkoon. Lisää voi ja anna tasaantua ja jäähtyä.

***

2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
suolaa
25 g voita

Keitä puuroriisi kypsäksi, mausta voilla ja jäähdytä.

***

Ota sitten perunamuusi ja sekoita siihen

2 kananmunaa
1-2 dl vehnäjauhoja (niin, että taikina on helppo käsitellä)
1 tl suolaa


***

Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle, jaa kahtia ja muotoile tangoiksi. Jaa tangot 15 palaan kumpainenkin. Läpyttele jauhotetuin käsin kakkaroiksi, noin 3 mm paksuisiksi.

Lusikoi noin 1 rkl riisitäytettä kakkaran toiselle reunalle, taita puolikuuksi ja painele reunat napakasti kiinni. Nosta pellille leivinpaperin päälle.

Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes vatruskoiden pinta on rusehtavan täplikäs.

Voitele voisulalla.

***

Nauti munavoin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti