torstai 1. lokakuuta 2015

Gluteenittomat liha-riisipasteijat (G)

Isäni tilasi minulta viikonlopuksi äitinsä syntymäpäiville jotain kahvileipää. Pyyntönä oli jotain suolaista ja jotain makeaa. Lisähaasteena tuli tällä kertaa gluteenittomuus, isoäidillä kun on sellainen ruokavalio nykyään. No, minähän sitten miettimään, että mitäs sitä nyt sitten sellaista, että maistuisi niin lapsille kuin aikuisillekin. Mietin kaikenlaisia erilaisia piirakoita, mutta päädyin sitten kuitenkin tekemään pasteijoita, koska pakastimessa sattui olemaan valmista liha-riisitäytettä.

Haasteena oli siis tosiaan tuo gluteenittomuus. Minä olen harrastanut gluteenitonta leivontaa suhteellisen vähän. Oisinkohan pari täytekakkua tehnyt. Päätin kuitenkin olla rohkea ja lähteä kokeilemaan gluteenitonta rahka-voitaikinaa. Käytössä oli lähikaupasta löytynyttä Semperin Fin Mix -jauhoseosta, joten silläpä sitten kokeilemaan. Nuo mainitsemani täytekakut oon muistaakseni tehnyt ihan vain perunajauholla, joten nyt ensimmäistä kertaa käytin näitä jauhoseoksia. Yllätyin niiden helppokäyttöisyydestä ja siitä, miten hyväntuntuisen taikinan niillä saa aikaiseksi. Rahka-voitaikinasta tuli parempi kuin vehnäjauhoista.

Aikaa en tähän projektiin saanut menemään kuin puolitoista tuntia, johon on laskettu myös se aika, jonka korjasin yleiskonetta (tarviin niin uuden yleiskoneen). Eli helppoa ja nopeaa oli tämä, tosin aika pienen määrän tällä kertaa tein. Mutta eiköhän nuo yhden kahvituksen kestä. Pakastin pasteijat, sillä kahvittelut ovat vasta sunnuntaina. En uskaltanut jättää tätä projektia lauantaille, jos vaikka oisi pahasti epäonnistunut ja mennyt ihan pipariksi suunnitelmat.

Mutta siis, tässä gluteeniton ohje pasteijoihin.


Gluteenittomat liha-riisipasteijat
(30 kpl)




Tee ensin taikina:

250 g voita
250 g maitorahkaa
5 dl valmista gluteenitonta jauhoseosta (minä käytin Semperin hienoa jauhoa)

Tee näin:

Pehmitä voi mikrossa varovasti. Sekoita maitorahka voin joukkoon. Lisää jauhot ja vaivaa taikina kiinteäksi. Kiedo taikina kelmuun ja laita jääkaappiin kovettumaan vähintään 15 minuutiksi.


Sitten täyte:

150 g jauhelihaa
1 dl puuroriisiä
1 kananmuna
½-1 sipuli
suolaa
mausteita maun mukaan


Kananmunaa voiteluun

Tee näin:

Ruskista jauheliha, keitä riisi kypsäksi. Hienonna sipuli ja kuullota pannulla. Sekoita täytteen ainekset yhteen. Huom! Täytteen täytyy olla jäähtynyttä ennen pasteijoiden täyttämistä.


Sitten muotoiluun:

Kaulaa taikina 3 mm paksuiseksi levyksi. Ota esimerkiksi juomalasilla tai rengasmuotilla (halkaisija noin 7 cm) pyöreitä läkkäröitä. Laita läkkäröille 1 tl täytettä, sivele reuna vedellä ja yhdistä pasteijoiksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Voitele kananmunalla ja paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti