sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Gluteeniton hedelmätäytekakku (G, VL)

Huomentapäivää! Tänään juhlitaan 94-vuotiasta isoäitiäni, joten minulla oli suuri ilo ja kunnia tehdä kahville kakku. Perinteinen täytekakku oli tilauksessa, joten semmoinenpa sitten tuli. Tällä kertaa kakkuun päätyi hedelmiä, ainaisen mustikan sijaan.


Gluteeniton hedelmätäytekakku



Pohja:

305 g kananmunaa
214 g sokeria
214 g perunajauhoa
(1 tl leivinjauhetta)

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi perunajauhot (ja leivinjauhe) joukkoon ja nostele nuolijalla sekaisin.

Kaada taikina irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm), jonka pohjalle olet pingottanut leivinpaperin ja jonka reunat olet voidellut ja leivittänyt gluteenittomilla korppujauhoilla.

Paita 175 asteessa 40-50 minuuttia tai kunnes tikulla kokeillessa, mitään ei tartu enää tikkuun. Peitä kakku leivinpaperilla paiston aikana, jos pinta alkaa tummua liikaa. Kumoa kakku paiston jälkeen ritilän päälle. Anna jäähtyä.

Pohja kannattaa paistaa jo täyttöä edeltävänä päivänä, niin sitä on helpompi käsitellä.

***

Täyttäminen:

1 tlk säilykeaprikoosia
1 pss vaniljakastikeaineksia (esim. Blå Band)
2 ½ dl maitoa
2 dl Flora Vispiä
2 kiiviä

Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Ole varovainen, sillä perunajauhoista tehty pohja on hauraampi kuin vehnäjauhoista tehty.

Valuta ja soseuta aprikoosit (ota liemi talteen kostutusta varten!). Kuori ja viipaloi kiivit.
Valmista vaniljakreemi vatkaamalla vaniljakastikeainekset maitoon ja anna paksuuntua jääkaapissa hetken (n. 10 min).
Vatkaa Flora Vispi kuohkeaksi vaahdoksi, mausta halutessasi sokerilla.

Nosta päällimmäinen pohjalevy kelmulla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle. 
Kostuta vedellä laimennetulla aprikoosiliemellä huolellisesti. 
Levitä aprikoosisosetta reilusti pohjalle, jonka jälkeen levitä kermavaahtoa reilusti soseen päälle.

Nosta keskimmäinen pohjalevy vuokaan. Kostuta taas huolellisesti.
Levitä vaniljakreemi pohjan päälle. Asettele kiiviviipaleet tasaisesti kreemin päälle. Levitä taas loput kermavaahdosta kiivien päälle.

Nosta pohjalevy kakun päälle. Kostuta (mutta älä niin reilusti).
Kelmuta kakku ja nosta vuoka jääkaappiin yön yli.

***

Koristelu:

2 dl Flora Vispiä
Säilykepersikoita
Kiiviä
Säilykemandariineja
Viinirypäleitä
Säilykekirsikoita
Hyytelösokeria

Vatkaa Vispi kuohkeaksi vaahdoksi.
Valuta ja viipaloi hedelmät sopiviksi.

Kumoa kakku vuoasta tarjoilualustalle.
Levitä kermaa koko kakun päälle ja tasoita lastalla.
Pursota tai lapa lusikalla kasa kermaa keskelle kakkua.

Ryhdy asettelemaan hedelmiä mielesi mukaan. Kermakeon päältä on helppo aloittaa esimerkiksi persikkaviipaleilla tekemään spiraalia. Keon ansiosta kakkuun saa kokoa ja näköä. Asettele hedelmät koko kakun päälle, mutta jätä reunoille tilaa pursotuksia varten.

Valmista sitten kiille hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä jäähtynyt kiille hedelmien päälle.

Pursotukseen tarvitset noin 4-5 dl kermaa. Itse käytin tässäkin Flora Vispiä, jonka sekaan heitin Blå Bandin vanhanajan vaniljakastikeainesta. Suhde tässä on 1 rkl/2,5 dl.
Pursota mielesi mukaan.
Minä ripottelin vielä pursotusten päälle hieman mantelirouhetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti