maanantai 9. maaliskuuta 2015

Kaura-spelttileipä

Ruisleivän käntyn ollessa homeessa, oli inspiroitava jostain leipää. Kaupastakaan en periaatteessa leipää osta, koska on paljon edullisempaa leipoa leipänsä itse. Viitseliäisyyttähän se vähän vaatii, mutta kotona leivottu leipä on niin paljon parempaa kuin kaupan käntyt. Kaapissa oli kaura- ja spelttihiutaleita sekä pussinpohjat hiivaleipäjauhoja. Siitäpä sitten ideoimaan.




2 ½ dl kädenlämpöistä lämpimämpää vettä (+ 42 astetta)
1 pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
1 rkl hunajaa (kyllä, käytin taas hunajaa)
2 rkl pellavansiemeniä
2 dl isoja kaurahiutaleita
1 ½ dl spelttihiutaleita
2 ½ dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl öljyä

Pinnalle: seesamin- ja pellavansiemeniä

Sekoita kulhossa vesi, hiiva, suola, hunaja, pellavansiemenet ja kaurahiutaleet. Yhdistä spelttihiutaleet ja hiivaleipäjauhot. Lisää ensin puolet jauhoseoksesta ja sekoita hyvin. Lisää sitten öljy ja loput jauhoista. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa (esim. mikron sisällä) liinan alla noin puolisen tuntia. 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kaada taikina öljyttyyn (tai silikoniseen, kuten minä tein) leipävuokaan ja kohota vielä liinan alla, kunnes uuni on kuuma. Ripottele päälle siemeniä. Paista noin 35-40 minuuttia.



Ehkä parempaa ois tullu, jos ois käyttäny spelttihiutaleiden ja hiivaleipäjauhojen sijasta spelttijauhoja, mutta kun niitä ei ollut, niin piti inspiroida. Uunissahan tuo ei hirveästi kohonnut, vaan jäi vähän littanaksi, mutta maku on oikein hyvä. Jos siis haluaa pullakampaa leipää, suosittelen vaihtamaan spelttijauhoihin. Kaurahiutaleet sen sijaan on ehdoton juttu, niitä ei sovi pois jättää. Siitä vain testailemaan kaikki. Hyvvää tää on jokatapauksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti