torstai 26. maaliskuuta 2015

Rapsakka ruisnäkkäri

Äitini pyysi näkkileipää. No, saamansa pitää. Koska kaapeissa ei tällä kertaa ollut maissi- tai mantelijauhoja, päätin tällä kertaa tehdä ruisnäkkäriä. Otin pohjaksi ihan tavallisen karjalanpiirakan kuoritaikinan ja lisäsin siihen vähän hiivaa. Tuli aika mukavan rapsakkaa tällä tavalla.


Rapsakka ruisnäkkäri





600 g (11 dl) täysjyväruisjauhoja
½ pss kuivahiivaa
1 rkl hienoa merisuolaa
5 dl kylmää vettä

Yhdistä jauhot, hiiva ja suola ja sekoita hyvin. Lisää kylmä vesi ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi. Kohota reilu 30 minuuttia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa (minä oikaisin ja kohotin huoneenlämmössä). Jos kohotat jääkaapissa, nosta taikina huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista.

Kauli taikinasta pyöreitä ohuita (2-3 mm paksuja) kakkaroita. Halutessasi voit ottaa keskeltä palan pois muotilla tai vaikkapa pienellä lasilla.

Paista kakkaroita leivinpaperin päällä 225 asteessa 10-15 minuuttia. Jos otit kakkaroista keskustat pois, paista niitä lyhyempi aika.

Anna jäähtyä, nauti margariinin ja vegaanisen juuston (esim. Violife) kanssa. Mahdollisesti ylijääneet näkkärit kannattaa säilyttää paperipussissa, niin ne kestävät rapsakoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti