maanantai 16. maaliskuuta 2015

Tomaatti-parsakaalipiirakka

Olen vanhempieni luona lomalla. Äiti antoi töihin lähtiessään haasteen tehdä jotain pian pilaantuvasta parsakaalista. Minä otin haasteen vastaan. Ensiksi mietin jotain keittoa, mutta tutkailtuani jääkaapin sisältöä totesin piirakan olevan parempi idea. Jo parhaat päivänsä nähneet tomaatit päätyivät tähän piirakkaan. Äiti oli löytänyt kaupasta Oatlyn creme fraichea, jota oli pakko päästä kokeilemaan (ei, lähikaupastani Joensuusta ei kyseistä tuotetta löydy, vaikka supermarket onkin). Siispä improvisoimaan.

Pohjasta tein rukiisemman, jotta olisi vähän täyttävämpää, iltaruoaksi kun piirakka on tarkoitus kahvin kanssa nauttia. Pohja on ihan perus piirakkapohja, siihen en viitsinyt käyttää enempää aikaa. Täytteeseen sen sijaan sujahti useampaa komponenttia: sipulia, valkosipulia, parsakaalta, aurinkokuivattua tomaattia ja tuoretomaattia. Kermoja unohtamatta tietenkään.





Valmista ensin pohja:

100 g vegaanista margariinia (kylmää)
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2-3 rkl kylmää vettä

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.

Kuutioi margariini kulhoon. Yhdistä toisessa astiassa jauhot ja suola. Nypi jauhoseos nopeasti margariinin kanssa. Lisää kylmää vettä sen verran, että saat muotoiltua taikinasta pallon.

Voitele ja jauhota piirakkavuoka. Taputtele taikina vuokaan.

Esipaista esilämmitetyssä uunissa 10 minuuttia.


Valmista sitten täyte:

1 parsakaali
2 tuoretomaattia
1 keltasipuli
1 pieni punasipuli
5 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
½ dl vettä
kourallinen aurinkokuivattua tomaattia
1 prk (200 g) vegaanista creme fraichea (Oatly)
1 dl kaurakermaa
½ tl suolaa
1 tl kuivattua timjamia
mustapippuria reilusti

Paloittele parsakaali sopiviksi suupaloiksi. Lohko tomaatit. Älä laita liian pieniksi, sillä reilummilla paloilla saa näyttävämmän näköisen piirakan.

Leikkaa sipulit suikaleiksi ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota kelta- ja punasipuleita pari minuuttia. Lisää valkosipulit ja parsakaalit. Kuullota pari minuuttia. Lisää vesi ja hämmentele, kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pienemmäksi ja lisää pannulle. Kaada parsakaali-sipuli-tomaattiseos pohjan päälle. Asettele tuoretomaatit kauniisti piirakan päälle.

Yhdistä creme fraiche ja kerma sekä mausteet. Kaada soossi piirakan päälle.

Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia tai kunnes täyte on asettunut ja on kevyesti kullanruskea. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä - toimii kumminkin tavoin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti