lauantai 28. maaliskuuta 2015

Rouheiset siemensämpylät

Ruisleivän alkaessa tökkimään, päätin paistaa sämpylöitä. Koska isä oli niin ihana ja toi kaupasta pyynnöstäni siemeniä, paistoin siemensämpylöitä. Pellavansiemenrouheen puuttuessa heitin sekaan Rouhevaa (jospa sillä saisi kolesterolinkin laskemaan, heh).

Sämpylät ovat helppo leivonnainen. Ainekset vaan sekaisin, kohotus ja sämpylöiksi. Aktiivista leivonta-aikaa on ehkä noin 10 minuuttia, loppu hoituu kuin itsestään taikinan kohotessa ja sämpylöiden paistuessa uunissa.

Tein tänään vähän reilumman taikinan, että on laittaa pakastimeen. Litran taikinasta saa mukavasti neljä pellillistä sämpylöitä ja riittääpä siitä tosiaan pakastettavaksikin. Millään jaksa syödä kaikkia kerralla, ehkä ;) Ajattelin tänä iltana pyytää veljen perheen iltapalalle. Saa nähdä saanko palasteluseuraa tuoreine sämpylöineni.


Siemensämpylät
n. 45 kpl






1 l 42-asteista vettä
3 ½ pss kuivahiivaa
3 tl suolaa
1 rkl sokeria
4 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemenrouhetta tai Rouhevaa
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
10-16 dl hiivaleipäjauhoja (kyllä, laitoin arviolta, niin jollekin tuolle välille määrä sopi, kannattaa tarkkailla taikinan koostumusta)
½ dl oliiviöljyä

soijamaitoa
siemeniä

Sekoita hiiva, suola, sokeri, kaurahiutaleet, rouhe ja siemenet sekä osa jauhoista veteen huolellisesti niin, että syntyy tasainen massa. Lisää sitten öljy ja jauhoja sen verran, että taikinasta tulee kimmoisa ja se irtoaa kulhon reunoista.

Kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan ja leivo osista tangot. Litistä tangot kevyesti ja jaa ne sopiviksi, tasakokoisiksi paloiksi ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille kohoamaan. Kohota liinojen alla 20 minuuttia.

Voitele sämpylät soijamaidolla ja ripottele päälle siemeniä. Paista 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti