keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Vesirinkelit

Vesirinkelit on perinteinen karjalainen herkku. Vaasassa asuessani olin eräänlainen karjalaisuuden sanansaattaja, kun paistoin säännöllisin väliajoin joko vesirinkeleitä tai karjalanpiirakoita. Silloinen poikaystäväni oli tietenkin asiasta riemuissaan, kun sai näitä herkkuja vähän väliä.

Vesirinkelit on helppo tehdä. Vaivataan taikina, muotoillaan rinkeleiksi, keitetään suolavedessä ja viimeksi paistetaan uunissa. Aikaa menee vähän enemmän, kun on tuo keittovaihe, mutta se kannattaa, sillä niin rinkelin sisuksesta tulee juuri sopivan sitkeää ja paistaminen uunissa rapsauttaa kuoren mukavasti. Aidon vesirinkelin päälle ei ripotella siemeniä, mutta minä tykkään siemenistä kaikkialla, joten näihinkin niitä tungen.


Vesirinkelit





7 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl sokeria
2 tl suolaa
13-14 dl vehnäjauhoja


Keittämiseen:
3 l vettä
2 rkl suolaa

(Pinnalle pellavan- ja seesaminsiemeniä)


Sekoita reilusti kädenlämpöistä lämpimämpään veteen (noin 42 astetta) sokeri, suola ja hiiva. Alusta taikinaan jauhot vähän kerrassaan. Taikina on sopiva, kun se irtoaa kulhon reunoista ja on kimmoisaa. Kohota puolisen tuntia liinan alla.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä. Muotoile tangoksi ja jaa osiin (noin 30 kpl). Pyörittele osat pulliksi ja anna kohota 10-15 minuuttia.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Valmista keitinliemi kiehauttamalla vesi isossa kattilassa ja lisäämällä suola. Tökkää pullan keskelle reikä ja venytä hieman rinkeliksi. Keitä rinkeleitä muutama kerrallaan noin minuutti molemmin puolin. Nosta reikäkauhalla leivinpaperin päälle. Ripottele halutessasi rinkeleille siemeniä. Paista 15 minuuttia.

Jäähdytä ritilän päällä peittämättä rinkeleitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti