tiistai 27. tammikuuta 2015

Ruisleipä

Olen opetellut ihan itse tekemään ruisleivän juuresta. Juureni on aivan omatekemä eikä esimerkiksi mikään satavuotias isoäireen juuri. Olen huomannut, että tekemällä itse leivän, saa parempaa kuin kaupasta. Lisäksi itse tehden on paljon edullisempaa syödä leipää. Koska olen ruisleivän suurkuluttaja, on tämä seikka aika tärkeä.

Ruisleipä on hyvää ja terveellistä. Ainekset ovat yksinkertaiset: vettä, ruisjauhoja ja suolaa. Aikaahan leivän paistaminen ottaa, sillä mitä kauemmin jaksaa kohottaa taikinaa, sitä parempaa leipää tulee.



(Kahden leivän taikina)

Raski:

hapanjuurta
2 dl haaleaa vettä
1 dl ruisjauhoja 
(itse käytän Myllärin jauhoja, jotka olen havainnut hyväksi)

Liuota hapanjuuri veteen ja lisää ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi velliksi. Laita muovikelmu astian päälle löyhästi ja aseta astia lämpimään paikkaan yön yli. Itse pidän kulhoa kylmässä uunissa (vain valo päällä), minkä olen huomannut toimivan. Kun velli kuplii ja tuoksuu miedon happamelta, raski on valmis.


Aamulla taikinan tekoon:

6 dl haaleaa vettä
3 tl suolaa
15-17 dl ruisjauhoja

Lisää vesi ja suola raskiin. Vaivaa joukkoon ruisjauhot vähän kerrassaan. Vaivaa taikinaa useita minuutteja. Itse teen taikinan yleiskoneella ja vaivaan taikinaa noin viisi minuuttia. Joskus enemmänkin.
Aseta taikinakulho jälleen lämpimään paikkaan ja anna kohota kolmesta kuuteen tuntia.

Kohottamisen jälkeen kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Ota talteen noin desilitra taikinaa juureksi seuraavaa leipomiskertaa varten! Alusta taikina hyvin ja jaa se kahtia. Pyörittele leiviksi.
Aseta leivät pellille leivinpaperin päälle liinan alle kohoamaan kahdeksi tunniksi. Taas voipi pellin työntää sinne uuniin valon alle, kohoaa tosi hyvin niin.

Pistele leivät haarukalla. Paista uunissa 220 asteessa puoli tuntia, jonka jälkeen laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia. Leivät on kypsät, kun pohjaa koputtaessa kuuluu ontto ääni. Tunti yleensä riittää. Älä kuitenkaan polta leipiä.

Kiedo kuumat leivät kahden pyyheliinan sisään (ja vielä voi muovipussiinkin laittaa) ja anna leipien tasaantua, kuumaa leipää on meinaan hirmuisen hankala leikata. Useimmiten sitä jäähtymistä ei vain malta odottaa ;)




Juuren voi valmistaa itse helposti. Marttojen sivuilta bongasin juurenteko-ohjeen, joka kuuluu näin:

1. päivä
3 rkl haaleaa vettä
3 rkl ruisjauhoja

Sekoita pienessä lasipurkissa ja laita lämpimään paikkaan kahdeksi päiväksi kansi löyhästi kiinni, niin että ilma pääsee vaihtumaan purkissa.

3. päivä
2 rkl haaleaa vettä
2 rkl ruisjauhoja

Lisätään lisää jauhoja ja vettä. Annetaan purkin olla vielä samassa paikassa seuraavaan päivään.

4. päivä
Juuri on nyt valmis käytettäväksi.

HUOM! Muista ottaa leipoessasi aina noin 1 desilitra taikinaa talteen juureksi seuraavaa leipomiskertaa varten. Juuri säilyy jääkaapissa lasipurkissa pari, kolme viikkoa aivan hyvänä. Muista vaan lisätä parin viikon välein juureen 2 rkl vettä ja 2 rkl ruisjauhoja, jos tulee pidempi leipomisväli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti