lauantai 31. tammikuuta 2015

Haasteen loppu

Tammikuun vegaanihaaste päättyy tänään. On ollut ihan älyttömän mielenkiintoinen kuukausi. Olen oppinut monta juttua ruoanlaitosta, vegaanisesta sellaisesta. Ja syönyt, voi pojat, miten oon syönyt hyvää ruokaa päivästä toiseen.

Helmikuu jatkuu wannabe-vegaanin osalta myös vegaanisena. Ainakin kotivegaanisena. En aio luopua soijarouheesta ja -suikaleista, linsseistä tai quinoasta, vaan käytän niitä ruoanlaitossani edelleen. En voi vaatia kuitenkaan ympäristön noudattavan vegaanista ruokavaliotani. On ihan ymmärrettävää, että minua varten ei ruveta tekemään erikseen ruokia. Ja kyllä, aion syödä, vaikka minulle jotain epävegaanista tarjottaisiinkin. Ehkä passaan kuitenkin lihan, kalaa lukuunottamatta, jos sitä minulle tarjotaan. Mutta kotona elän mahdollisimman vegaanisesti ruokavalioni osalta. Ja muutenkin pyrin tekemään valintoja, jotka edesauttavat eläinten ja ympäristön hyvinvointia.

Ei tämä kuukausi nyt niin hirveän haastava ole ollut. Toki kauppareissut ovat vieneet enemmän aikaa, kun täytyy tutkia joka purkin kylki tarkemmin kuin ennen ja etsiä juuri niitä vegaanisia tuotteita, joita ruokaani tarvitsen. Ruoanlaitto on ollut helppoa eikä se niin merkittävästi pidempää aikaa ole ottanut, vaikka jotkut niin väittävätkin. Vaikka olenkin käytännössä asunut keittiössä viimeisen kuukauden ajan, en koe sitä pahana asiana. Kasvisten ja hedelmien käyttö on lisääntynyt merkittävästi, mikä tietysti on vain plussaa.

Ainoa huono puoli tässä kuluneessa kuukaudessa on ollut se, että painoni on noussut 5 (viisi) kiloa. Hui, mikä saldo yhdelle kuukaudelle. Nyt täytyy kiinnittää enemmän huomiota rasvan määrään ja laatuun eikä jatkuvasti käyttää kasvikermoja ja öljyjä. Tiukka kuuri on laitettava päälle ja syötävä tosi paljon terveellisemmin.

Ajatusmaailmani on kääntynyt vegaanisemmaksi. Ajattelen esimerkiksi ympäristöasioita enemmän. Olen huolissani päästöistä, palmuöljystä ja sademetsien tuhoamisesta, hiilijalanjäljestäni ja muista ympäristövaikutuksista, joita epävegaanisella ruokavaliolla olen saanut aikaan. Se kannustaa syömään vegaanisesti. Aion pienentää hiilijalanjälkeäni ja valinnoillani edesauttaa ympäristön hyvinvointia.

Paljon hyvää on mahtunut tähän kuukauteen. Kannustankin siis kaikkia kokeilemaan edes vaikka pari viikkoa, miltä tuntuu olla vegaani. Tämä wannabe-vegaani kiittää kaikkia haasteeseen osallistuneita, Facebook-ryhmässä mukanaolleita ja etenkin haasteen ideoineita ihmisiä, jotka innostavat kokeilemaan uutta. Saa nähdä, tuleeko minusta vielä ihan oikea vegaani wannabe-vegaanin sijaan. Aika näyttää, kuinka taipaleeni veganismin saralla jatkuu. Tulen kuitenkin kokeilemaan jos jonkinlaisia juttuja ja jaan ne sitten täällä.

Hyvää matkaa veganismiin, jos kiinnostusta löytyy. Ja jos olet jo vegaani, niin onnea sulle: Olet tehnyt loistavan valinnan. Wannabe-vegaani hiljenee nyt ja suuntaa jääkaapille linssicurryn kimppuun. Moi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti